La proposta de modificació de l’Ordenança del IBI preveu fixar el tipus al 0,95%, un dels més alts de la provincia. Per al nou impost de vehicles espremen el màxim el coeficient que permet la llei fins l’1,96%

BENICARLÓ, 17 d’octubre de 2023 

El Partit Popular, que es presentava a les eleccions assegurant que abaixaria taxes i impostos, i els seus socis de Benigazlúm (BG) preparen una pujada d’impostos sense precedents a Benicarló”, ha assegurat el portaveu de Compromís a la Comissió d’Hisenda, Jordi Maura. L’estrena en matèria de modificació de les ordenances municipals ha vingut per la via de l’augment de la pressió fiscal, el que ha estat rebutjat per la coalició valencianista “donada la situació de crisi de preus a l’economia, la caiguda en l’estalvi de les famílies i la incertesa existent en l’economia mundial fruits dels conflictes que afecten el nostre continent”.

La proposta de modificació de l’Ordenança del IBI preveu fixar el tipus urbà al 0,95%, “un dels més alts de la província i només superat pel municipi de les Alqueries que al 2022 segons les dades del Ministeri d’Hisenda era de l’1,07”. El nou tipus passaria del 0,75 actual, que ja supera la mitjana provincial, fins el 0,95 i el de municipis com Alcalà de Xivert, Almassora, Almenara, Betxí, Benicàssim, Borriana, Càlig, Castelló, Moncofa, Morella, Nules, Onda, Orpesa, Peníscola, Sant Mateu, Torreblanca, la Vall, Vila-real o Vinaròs, entre altres.

Maura ha denunciat que l’augment en la pressió fiscal s’estén també a l’impost de vehicles i tracció mecànica (IVTM) “on espremen el límit màxim de les tarifes que es pot suplementar pels ajuntaments” respecte el que diu el Real Decret Legislatiu 2/2004 reguladora de les Hisendes Locals fins l’1,96%, que el límit màxim és del 2%. “Es presentaven a les eleccions abanderant la rebaixa fiscal, parlant d’injectar diners a les famílies front a l’infern del Botànic, però en pactar i aclarir les majories a Benicarló fan tot el contrari i castiguen a la població amb un càstig que afectarà nombroses economies familiars que no estan passant pel millor moment, tal i com assenyalen els informes internacionals que mostren la seua preocupació per la inflació, pujada dels costos de l’alimentació, subministres i energia”, ha conclós.

Compromís denuncia per últim “l’enorme engany a la ciutadania perpetrat pels populars”, presentant-se en campanya a Benicarló amb Rubén Ibáñez, Carlos Mazón, José Antonio Redorat i el propi Juanma Cerdà, “dient que abaixarien impostos” i anuncia que votarà “de forma contundent i clara davant la poca credibilitat de les seues paraules” en contra de la mesura.