El Ple ordinari del passat dijous 30 de juliol, aprovava per unanimitat la moció presentada per Compromís Benicarló per a l’adhesió del municipi a la Xarxa Platges sense fum del País Valencià. L’equip de govern vol materialitzar la proposta a l’estiu del 2021

En la moció aprovada al Ple de juliol, es constata que el territori valencià compta amb un meravellós litoral i nombroses zones d’interior amb platges, rius i espais naturals que cal cuidar. Per a la ciutadania són una oportunitat de gaudir de la naturalesa, és per això que és obligació de les administracions juntament amb la col·laboració de la ciutadania vetlar perquè el seu ús siga font de salut per a les persones, preservant la cura del territori i de les persones, de la fauna i biodiversitat.

El tabac provoca nombrosos problemes no només dins l’àmbit sanitari i de la salut, sinó també de tipus mediambiental. Cada dia, milions de burilles arriben a la mar, contaminant cadascuna d’elles litres d’aigua marina i tardant fins a 10 anys a destruir-se.

«Des de Compromís celebrem l’aprovació de la moció, perquè suposa un nou pas cap a la conscienciació i prevenció d’aquest important problema creant entorns que aglutinen la millora de la convivència ciutadana, la preservació del medi ambient i la salut de les persones», comenta Josep Lluís Segura.

Tot i això, el grup municipal mostra els seus dubtes davant l’aplicació de les mesures que la moció contempla, ja que l’equip de govern no s’ha mostrat partidari d’implantar-les enguany.

Segons el regidor de Compromís Benicarló: «encara que hem aprovat la moció en juliol, sembla que des dels departaments de Turisme i Medi ambient no hi ha intenció de fer els tràmits necessaris per a l’adhesió a la xarxa aquest estiu, al·legant no poder dedicar atenció a aquest tema, ja que el Pla de contingència de platges segures ocupa tot el temps dels departaments. Trobem que aquesta justificació és una incongruència, ja que justament la restricció de fumar en platges incrementaria encara més la seguretat sanitària en aquests espais, ja que les autoritats sanitàries alerten dels perills de fumar en la pandèmia activa i recomanen no consumir tabac en espais públics oberts per protegir tant a les persones fumadores com a les no fumadores»

Compromís assenyala que Sanitat alerta de l’impacte perjudicial del tabac en la pandèmia de la Covid-19. Les persones fumadores tenen un major risc, no sols de contraure la Covid-19, sinó de tenir un pitjor pronòstic en cas de contagiar-se. Però a més, es posa de manifest que el consum de tabac augmenta la probabilitat de contagi de Covid-19, tant pel fum exhalat, com per la manipulació dels cigarrets.

«Les mateixes autoritats sanitàries ens diuen que fumar suposa un risc de transmissió, per les gotetes que s’expulsen junt amb el fum que poden ser altament contagioses, però també perquè s’incrementa les vegades que una persona es toca la cara o la mascareta. Cal afegir també el risc en la manipulació dels productes i utensilis utilitzats. Una burilla al terra, és una font de transmissió i contagi.

A les platges, on no és obligatori l’ús de mascareta i la neteja de les restes de cigarret és difícil, el risc encara és major», alerta el regidor de Compromís.

Compromís Benicarló insisteix en el fet que no es pot deslligar l’adhesió a la xarxa de platges sense fum de l’actual Pla de seguretat de les platges benicarlandes. «Tindre unes platges sense fum és sinònim de tindre unes platges més segures davant la Covid-19, per això instem a l’equip de govern que inicie ja la tramitació per tal de regular el consum de tabac a les nostres platges. La documentació que cal preparar no és complicada i el benefici que s’obtindria és enorme, perquè parlem de reducció del risc sanitari, però també d’una estratègia de prevenció comunitària i d’un impacte positiu sobre el medi ambient.», indica Josep Lluís Segura.