El darrer incendi enfront d’un col·legi va poder causar danys importants en vehicles i persones, tot i que per sort, tot va acabar en un ensurt.

Els regidors de Compromís de Benicarló, Marta Escudero i Josep Lluis Segura, han denunciat aquesta setmana l’abandonament que pateix la localitat en múltiples àmbits i la mala imatge que ofereixen els solars abandonats pels seus propietaris i el nul o escàs paper de l’administració per fer complir amb la normativa o actuar subsidiàriament. Els regidors han recordat que les ordenances locals obliguen als propietaris a mantindre els solars nets i desbrossats. “Però malauradament des de l’ajuntament no es fa complir el que s’aprova ni es dona ordre via requeriments als seus propietaris de les seues obligacions i tampoc s’executa subsidiàriament per cobrar-los-ho després als que estan obligats. La desídia és total”, expliquen.

Per a Escudero “aquest mal estat i poca consciència no ha estat corregit per les nostres autoritats i aquesta mateixa setmana hem viscut un incendi preocupant als voltants de vivendes, zona d’autocaravanes i una escola que haguera pogut acabar en danys importants materials o humans, tot i que per sort tot va acabar en un esglai, ja que no hi havia a la zona ni cotxes estacionats ni xiquets dins l’escola. D’haver-se produït el foc unes hores abans amb cotxes aparcats o xiquets a l’escola ens haguérem trobat amb una situació prou complicada. Per fortuna, els mitjans d’emergències van actuar amb celeritat”. 

Això, afegeix Segura, “no lleva la responsabilitat que continuen tenint tant les autoritats municipals al capdavent del govern local per tindre el poble en el millor estat de revista i ens trobem amb façanes amb despreniments, solars abandonats, carrers bruts i una imatge penosa”.

Són molts els solars buits repartits dins el nucli urbà, molts d’ells a conseqüència dels diferents vaivens immobiliaris de les últimes dècades. Compromís suggereix encarar aquestes anomalies urbanístiques de formes alternatives. 

“L’urbanisme conservador mira aquests espais només des de la perspectiva del risc. S’accepta la convivència amb aquests espais sense vida i es proposa, com a única solució, un manteniment continuat que garantisca unes condicions mínimes de salubritat. O tancar-los i fer-los inaccessibles a la ciutadania. Això o esperar que es recupere de nou el ritme de creixement urbanístic de temps passats i s’acabe construint en eixos espais, el que no deixa de ser un pensament prou ingenu», assenyala Escudero. 

«Els solars buits urbans no són només una amenaça per a la seguretat i la salut pública. Són, també, una oportunitat per a experimentar amb fórmules innovadores d’urbanisme fet per a la comunitat, participatiu», afirma la regidora. 


Entre altres idees, Compromís planteja recuperar aquests llocs com a espais esportius, de jocs infantils i per a majors, instal·lar murals en les façanes degradades, habilitar horts urbans, disposar de llocs per a activitats culturals o dotar de llocs d’aparcament.

Com diu portaveu: «La fórmula ja ha funcionat en altres moments, amb l’adequació de terrenys privats per a la instal·lació d’espais esportius, com la pista de cross. La necessitat de més zones esportives, sobretot per al joc lliure d’infància i adolescència és ben patent. Ací hi ha una oportunitat de generar eixos llocs i al mateix temps salut i convivència» 

Des de Compromís asseguren que aquestes iniciatives permetrien millorar l’estat de conservació dels solars buits al mateix temps que afavoririen la revaloració de les zones on es localitzen. “Seria bo per als propietaris dels solars, que es veurien alliberats de l’obligació d’haver de mantenir aquestes àrees, però també per al veïnat de la zona, ja que impulsaria la dinamització de llocs ara degradats i insalubres. Tot i ser espais privats, estem segurs que hi ha fórmules viables i jurídicament possibles per poder-ho escometre. És voluntat política poder arribar a acords on totes les parts i la ciutadania de Benicarló sortiria beneficiada» conclou Escudero.