La programació que es desenvolupava al voltant del dia de l’orgull de les persones LGTBI, el 28 de juny, tenia l’objectiu de trencar amb els estereotips i discriminacions que pateix el col·lectiu a través d’un contingut formatiu, informatiu i cultural.
Bategant Resistències era una programació al voltant de la lluita pels drets de les persones LGTBIQ enquadrada dins la commemoració del 28 de juny oferida per l’Ajuntament de Benicarló. L’agenda d’accions omplia tota una setmana per visibilitzar les necessitats i drets que encara queden per aconseguir per als col·lectius LGBTIQ, de manera que ningú quede exclòs en la nostra societat, per qüestions d’identitat, gènere, orientació o qualsevol qüestió sexual.
Marta Escudero, portaveu de Compromís es mostra sorpresa per l’eliminació de Bategant Resistències de l’agenda municipal: «En 2017, amb la primera edició de Bategant Resistències, es va parlar per primera vegada en espais públics de diversitat sexual i de diferents formes de viure la sexualitat diferents de l’estereotip normalitzat. S’havia aconseguit consolidar una programació forta i estable que s’havia fet un lloc rellevant dins d’agenda d’esdeveniments de l’Ajuntament de Benicarló.
L’any passat Bategant Resistències va complir enguany 5 anys de vida gràcies als quals Benicarló es va convertir en un referent, no només comarcal, sinó també fora de les fronteres del País Valencià en la reivindicació de drets de les persones LGTBI. El lustre de programació inclús es va celebrar elaborant un vídeo que recollia eixa trajectòria.
No entenem els motius pels quals el partit socialista ha decidit suprimir allò que funciona i que a més té un paper molt important en la cohesió social».
La regidora de Compromís destaca el pes que té l’administració pública en la lluita contra la discriminació i la importància de dur a terme accions sostingudes en el temps mentre es continuen qüestionant i perseguint determinades sexualitats. «La necessitat de realitzar Bategant Resistències era evident i ho segueix sent: cal visibilitzar totes les realitats, perquè el desconeixement porta als estereotips i als prejudicis que, de no posar fre, acaben en discriminació i fenòmens com l’homofòbia i la transfòbia.
Amb el projecte Bategant, vam voler apropar estes formes de viure a tota la ciutadania mitjançant recursos com el cine, les xerrades o els testimonis i propiciar un contacte social que ens anara conduint cap a la total normalització de la diversitat sexual.
Enguany eixe treball de carrer tan necessari s’ha reduït a penjar una pancarta al balcó de l’Ajuntament. Res més. Està molt bé donar suport, però ha d’anar acompanyat amb debat, visibilitat i reivindicació als espais públics, si no ens quedem només en la part més superficial»
Bategant Resistències es va implantar el 2017 impulsat per la regidoria de Serveis Socials, gestionada per Compromís. Era la culminació d’unes passes decidides que van començar l’any 2015 amb una programació germen del què després seria Bategant Resistències.
«Fins al 2015, amb l’anterior govern del Partit Popular no hi havia cap acció destinada a visibilitzar, conscienciar o informar sobre el col·lectiu LGTBI. Podríem dir que estes persones, amb les seues problemàtiques, eren invisibles a la nostra ciutat.
Amb la supressió ara, amb el partit socialista, del programa Bategant Resistències, puntal de les reivindicacions públiques de la diversitat afectiva a Benicarló, el col·lectiu es torna a quedar una mica orfe, sense part del suport tan necessari de l’administració» lamenta Escudero.
Escolteu ací les declaracions de Marta Escudero: