La licitació recentment publicada del contracte per a l’avaluació estructural del CEIP Francesc Català, l’IES Ramon Cid i l’IES Joan Coromines de Benicarló és un pas que arriba en dos anys de retard.

Compromís Benicarló denuncia la inacció de l’equip de govern socialista a l’hora d’implementar el Pla Edificant a la nostra ciutat. A l’octubre de l’any 2017, la Conselleria d’Educació impulsada pel conseller Vicent Marzà, va posar en marxa aquesta potent eina de col·laboració entre institucions per dignificar i millorar els centres educatius. Des d’aleshores s’han fet inversions de més de 725 milions d’euros i s’ha millorat la vida de xiquets i xiquetes a molts pobles i ciutats del País Valencià.

La passada legislatura es van donar les primeres passes a Benicarló i a febrer del 2018, cada un dels centres escolars públics i el Consell Escolar Municipal, van traslladar les seues necessitats a l’Ajuntament.

És a finals del 2018 quan Conselleria, a la vista dels projectes presentats, sol·licita a l’Ajuntament de Benicarló com a requisit per aprovar les memòries, un estudi de l’estructura de 3 dels centres educatius, l’IES Ramon Cid, l’IES Joan Coromines i el CEIP Francesc Catalan.  Aquesta necessitat venia motivada per la importància de conéixer si els edificis tenien cap patologia estructural abans de planificar les obres demanades.

«Això vol dir que en aquests 3 centres, el Pla Edificant encara no s’ha implantat, i podríem dir, que ni aprovat, ja que sense l’estudi previ, la Conselleria no es planteja abordar cap acció. Des d’aquell 2018 fins ara, han passat 2 anys, sense que el partit socialista haja sigut capaç de contractar l’estudi estructural dels centres» lamenta Marta Escudero.

Compromís Benicarló denuncia l’inexplicable retard en cadascun dels passos del procés i alerta que la licitació publicitada al web i a les xarxes de l’Ajuntament no significa l’inici de les obres de millora dels centres. «Encara estem en un punt molt anterior. Per iniciar les obres cal tindre l’estudi estructural acabat, cal que eixe estudi el revisen els tècnics de Conselleria i una vegada tot això estiga acomplit, caldrà iniciar el projecte Edificant pròpiament dit. Ara encara no estem ni al primer pas de tot el procés. Tardarem molts mesos encara a veure millores als nostres centres educatius» assegura la regidora.

La portaveu de Compromís Benicarló alerta que altres municipis propers com Vinaròs ja han començat les seues obres, mentre que a Benicarló el Pla Edificant està en paràlisi per la inoperància de l’actual equip de govern: «ja fa temps que la pilota es troba al nostre terrat, cal que l’Ajuntament actue amb diligència i es marque prioritats. No és responsabilitat de la Conselleria que estiguem amb unes instal·lacions educatives del segle passat que en molts de casos no compleixen ni la normativa»

Els representants de Compromís Benicarló assenyalen que les úniques actuacions de l’Edificant al nostre municipi són les obres de reforma del CEIP Marqués de Benicarló, valorades en 139.000 €. La resta de projectes sol·licitats, per un valor total de 4,3 milions d’euros, no veuran la llum en dates pròximes i segueixen pendents de tramitació.

Tampoc hi ha data prevista de construcció de la nova escola que l’alcaldessa va anunciar en juny de 2019 i que avui dia encara no té els tràmits urbanístics necessaris finalitzats. «Ens preocupa també l’estratègia de vendre fum i generar expectatives que després no es poden complir. Un exemple clar és el de la nova escola anunciada. L’Ajuntament encara està treballant en la reorganització urbanística dels terrenys, que no és senzilla i s’allargarà en el temps. Conselleria no pot aprovar un projecte quan l’Ajuntament no té enllestida la tramitació dels terrenys. L’expedient encara està en els passos més inicials, per tant, la materialització d’eixe nou centre educatiu haurà d’esperar» indica la portaveu de Compromís.

«Demanem per tant, a l’equip de govern, que reconsideren les seues prioritats, i que posen el focus en aprofitar els beneficis que una eina com el Pla Edificant pot aportar a la dignificació de les instal·lacions educatives públiques de la nostra ciutat» conclou Escudero.