Amb motiu de la crisi per la pandèmia de la Covid-19 els Serveis Socials Municipals han multiplicat exponencialment la seua tasca d’atenció i intervenció. Però, tot i això, no s’ha reforçat la plantilla professional per donar resposta a aquest increment.

La paralització de la major part de l’activitat econòmica al llarg de l’estat d’alarma, ha derivat en un increment de persones en situació de desocupació o amb ingressos molt baixos que impossibiliten la capacitat de mantenir-se de manera autònoma amb mitjans propis. «Moltes persones i famílies que abans d’aquesta crisis mai havien acudit als Serveis Socials municipals per motius econòmics, ara estan ja arribant i van a seguir fent-ho davant les previsions oficials. Per tant, a les persones i famílies que ja s’atenia abans de la crisi, se sumen ara aquestes noves demandes, que abanstenien una situació socioeconòmica estable, però que ara s’ha vist greument alterada per la crisi de la Covid-19. Tot açò implica un increment exponencial de la demanda d’atenció social».


El grup municipal Compromís celebra que finalment l’equip de govern incrementara lapartida econòmica destinada a ajudes d’emergència dels 53.000 € inicials fins als prop de 400.000 després de l’última transferència feta al mes de juliol. Però la portaveu és crítica en la resta de gestió de l’àmbit social: «per fer front a aquesta situació crítica era indispensable posar a disposició de la població una quantitat significativa de recursos econòmics, per tal de poder assegurar la cobertura de les necessitats bàsiques de les famílies. Però també és imprescindible comptar amb més capacitat per a gestionar eixos recursos. Cal més personal per gestionar eixos diners.»


La portaveu de Compromís a Benicarló posa de manifest que únicament s’ha reforçat el personal del Servei d’Atenció Domiciliària, mentre que la resta de plantilla de l’àrea continua amb el mateix nombre de professionals que abans de la crisi. «Si la demanda d’un servei augmenta, la resposta de l’administració pública ha de ser adequar i enfortir eixa atenció mitjançant el reforç amb el personal tècnic iadministratiu necessari per a millorar l’abast de la intervenció social », indica Escudero.


Des de Compromís són clars a l’hora de valorar la tasca feta dins l’àmbit social per part de les persones professionals de l’àrea: «la capacitat d’adaptació i treball dels Serveis socials municipals és digna de reconeixement, implementant ajudes d’emergència extraordinàries i ordinàries sense abandonar l’atenció personal, el suport psicològic a les famílies, la intervenció amb menors i les accions informatives i d’assessorament a la ciutadania. I el que és més sorprenent encara, fent un treball molt superior a l’habitual amb el mateix personal» comenta Marta Escudero.


Des de Compromís Benicarló lamenten que les seues propostes d’augmentar la plantilla de l’àrea social no hagen sigut escoltades per part de la regidora de Polítiques inclusives. «Davant del compromís i treball realitzat per les persones que integren l’àrea de Serveis Socials, l’equip de govern no pot mirar cap a un altre costat i ha d’estar a l’altura dotant al departament dels recursos humans necessaris per a poder seguir fent la seua feina. Hem demanat vàries vegades que s’estudie la incorporació de més personal als Serveis Socials municipals, i la resposta sempre ha sigut negativa. Hem escoltat algunes vegades tant a l’alcaldessa com a la regidora valorar el treball dels Serveis socials. Ara demanem que no només es quede en paraules. Si creiem que aquest és un servei essencial, cal dotar-lo com a tal» critica la portaveu de Compromís.

Marta Escudero ha recordat que el departament ha estat treballant sense treva al llarg del confinament sent, junt amb l’àrea de Seguretat, un dels departaments més exposats al risc. «Benicarló té uns Serveis Socials dels que podem estar molt orgullosos, però no es pot mantindre de manera indefinida un personal sobrecarregat i sense descans. Cal incorporar amb immediatesa el reforç professional necessari. Reivindiquem una aposta clara per uns Serveis Socials públics, igualitaris i ben
dimensionats»
, conclou Escudero.