El mes de juliol l’administració autonòmica resolia favorablement una subvenció per fer afavorir l’ocupació de persones en risc d’exclusió. Cinc mesos després, l’Ajuntament de Benicarló no posat en marxa cap programa amb els fons de la subvenció que finalitza al mes de desembre.

De manera consecutiva, a l’any 2017 i 2018 l’Ajuntament de Benicarló rebia una subvenció amb fons europeus de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques inclusives destinada a finançar un programa d’itineraris d’inserció sociolaboral.

El programa va ser acollit amb entusiasme perquè va permetre abordar l’emergència i l’exclusió social des d’una perspectiva digna i activa, afavorint l’accés al treball i dotant a cada persona de les eines adequades per aconseguir-ho. El projecte presentat per l’Ajuntament de Benicarló va ser un dels pocs acceptats i valorats favorablement per la Conselleria i un dels pocs en rebre els fons per finançar-lo.

Al llarg del 2017 i 2018 es van contractar professionals per fer la intervenció sociolaboral, a més programar cursos per tal que les persones participants pogueren millorar les seues capacitats per trobar feina.

Marta Escudero, ex-regidora de Serveis Socials, valora molt positivament la feina feta amb les subvencions els anys anteriors des de la regidoria de Benestar Social: «amb la subvenció rebuda vam anar un pas més enllà en la intervenció social, dotant a les persones que van participar d’eines professionals o socials que els permeteren reiniciar el seu projecte personal des de l’autonomia que proporciona un treball.»

«Aquest és l’enfocament que han de tindre uns serveis socials inclusius, i la inclusió plena. Tindre treball apropa a les persones en risc d’exclusió social a un model de vida digne i autònom. Des de l’administració s’ha de fer el possible per aconseguir eixe model. Els programes executats al 2017 i al 2018 són una aposta clara per la integració social real», assenyala.

El mes de març la regidoria de Serveis Socials gestionada per Marta Escudero, sol·licitava la subvenció de Conselleria per a finançar el programa d’Itineraris d’inserció sociolaboral. I per  tercer any consecutiu, Benicarló va rebre al mes de juliol la subvenció que donava continuïtat al programa, amb una quantia de 133.928,56€

Però, com alerten des de Compromís Benicarló, han passat 5 mesos des que van arribar els diners i encara no s’ha executat el programa per afavorir l’ocupació de persones en risc d’exclusió. Cal destacar que la subvenció cobreix totes les despeses de personal, material o cursos fins final d’any.

«Resulta incomprensible que un equip de govern que ha repetit vàries vegades que l’atenció a l’ocupació i l’atur és una de les seues màximes prioritats, deixe passar una oportunitat com aquesta i acabe perdent 134.000€ per a treballar precisament aquesta problemàtica. El programa treballa el desenvolupament integral de les persones amb dificultats per trobar feina, ajudant a que tinguen les millors condicions formatives i socials per enfrontar-se al mercat de treball. Però passen els dies i encara no s’ha executat ni un euro de la subvenció de 134.000€ rebuda», indica la regidora de Compromís.

A més d’aquesta pèrdua a curt termine per a les persones que deixen de beneficiar-se enguany del programa, la regidora de Compromís alerta de que perilla la continuïtat del projecte en anys vinents: «No executar cap acció amb els fons de la subvenció, a banda de resultar incomprensible per l’estalvi que li suposa a l’Ajuntament fer una programació a cost 0, comporta riscos a llarg termini. Es molt probable que la Conselleria, en vore que Benicarló no “aprofita” els fons de la subvenció al 2019, no torne a concedir la subvenció en els anys vinents, la qual cosa seria una gran pèrdua, per a les persones que es beneficien d’ella i per al propi ajuntament. Recordem que només 5 municipis de les comarques castellonenques han estat subvencionats. Deixar passar un any en blanc és una pèrdua grandíssima per al nostre municipi»

«La subvenció proporciona una quantia econòmica molt alta que permet abordar de manera integral i amb tots els recursos necessaris la problemàtica de la desocupació a Benicarló. A la legislatura passada s’ha treballat de manera paral·lel amb l’àrea de Promoció Econòmica per millorar les taxes d’atur i l’ocupabilitat de les persones sense treball. Vam apostar per uns serveis socials inclusius, fomentant les habilitats, la formació i la independència de les persones. Sembla que aquesta nova etapa les coses seran molt diferents”, ha conclòs Escudero.