La quarta edició del Festival Art&Xoc, dedicat a la música d’arrels afroamericanes i afrocaribenyes, se celebrarà el divendres 25 de gener. Es tracta d’una iniciativa de la Regidoria de Joventut que encapçala Susana Pérez en col·laboració amb el col·lectiu Benicarló Youth.

Els ritmes i les cadències de la música afroamericana i afrocaribenya ressonaran a la plaça de la Constitució el divendres 25 de gener, donant el tret de sortida als dies grans de la Festa de la Carxofa. La regidora de Joventut, Susana Pérez, i Arturo Salom, de Benicarló Youth, han presentat la quarta edició d’aquest festival, fruit de la col·laboració de la regidoria amb el col·lectiu juvenil.

La regidora ha destacat que «després de quatre edicions preparant aquest festival, sentim que l’Art&Xoc festival és una activitat ja consolidada i ineludible dins de la Festa de la Carxofa». El festival és una alternativa juvenil en el marc dels actes de la festa de la Carxofa «que vol apropar el turisme juvenil a Benicarló i ser un reclam original, potent i de gran qualitat musical. De fet ja comença a ser demandat per joves de diferents parts de l’estat espanyol», ha indicat Pérez.

Art&Xoc –resultat d’un joc de paraules, ja que en anglès «artichoque» vol dir carxofa– engegarà el divendres dia 25 a les 18.00 hores a la plaça de la Constitució amb un mercat de vinils i s’estendrà fins a les 4.00 hores de la matinada. El representant de Benicarló Youth Arturo Salom ha assenyalat que en aquesta edició participaran «dues bandes amb corrents marcades diferents com són el soul, el funk i el ska, capdavanteres en els seus gèneres musicals».

El festival comptarà amb l’actuació de la londinenca Shirley Davies, considerada la nova diva del soul europea, a la qual acompanyarà la formació d’instrumentistes dedicats a la música negra,The Silverbacks, amb qui ha gravat el disc Wishes & Wants. Aquest disc, que ha sigut premiat recentment, aposta per la modernitat i els corrents actuals i a més aporta al soul un punt personal i fresc.

La segona banda que participarà en el Festival és Akatz, procedents del País Basc, estan especialitzats en el gènere ska o verbena jamaicana. Aquesta banda, amb més de dotze anys de trajectòria, és un pilar fonamental per a entendre la música de corrent jamaicana a Espanya.

A partir de les 2.30 hores de la matinada, els encarregats de tancar la nit seran Ponent Roots, dos selectors de vinils i també col·leccionistes que procedeixen de Lleida. A més, aquests compten amb experiència en l’organització d’un festival similar a l’Art&Xoc.

El festival tindrà una interessant oferta complementària que començarà a partir de les 18.00 hores, com tallers infantils, tallers de capoeira, un mercat de discos de vinil o foodtrucks especialitzades en la gastronomia de Benicarló, entre d’altres.

La regidora de joventut, Susana Pérez, ha recordat que aquest festival comptarà amb un punt violeta «per a evitar qualsevol cas d’agressió sexual» i ha agraït la col·laboració de totes les entitats, voluntaris i particulars que fan possible l’Art&Xoc.