La lluita contra les desigualtats entre homes i dones és una de les màximes prioritats que l’Ajuntament està treballant de manera transversal. Dins d’esta lluita, un dels objectius és promoure la prevenció de les violències masclistes en l’àmbit comunitari, i en aquest sentit les agressions sexistes a l’espai públic (i que solen accentuar-se en grans celebracions o aglomeracions de gent) és un dels aspectes que es treballar en esta campanya que promou el respecte.

I és per això que avui s’ha presentat la campanya contra la prevenció de l’assetjament sexual. La regidora de Benestar Social, Marta Escudero, ha comentat la importància d’aquesta campanya, i és que, segons ha dit, “encara que Benicarló és una ciutat que rebutja la violència contra les dones, hi ha violències menys visibles i que majoritàriament passen desapercebudes. Hi ha pràctiques masclistes quotidianes que en molts casos s’entenen com a comportaments naturals, com els tocaments no consentits, els acorralaments, els comentaris sexuals incòmodes o la insistència reiterada davant la negativa. Totes estes situacions són agressions que, amb més o menys intensitat, produeixen en la persona que les pateix una sensació d’incomoditat, malestar i angoixa”.

“La majoria de dones, ha afegit Escudero, hem viscut en algun moment de la nostra vida algun d’estos tipus d’assetjament verbal o físic, però costa molt visibilitzar-los i compartir-los, ja que moltes vegades són situacions totalment acceptades per la societat. Però no oblidem que són formes de violència contra les dones. De fet no existeix una consciència crítica del caràcter discriminatori d’aquest tipus d’actuacions sexistes. La gent ha de ser conscient de que eixos gestos que tenim associats a l’oci nocturn i a la festa no són normals, són abusos de baixa intensitat”.

Estos motius exposats per la regidora, son pels quals segueixen sent necessàries este tiups de campanyes: cal promoure la identificació de situacions d’assetjament masclista que una part de la societat encara tendeix a normalitzar. Són situacions molt freqüents i que venen recolzades per certes creences i mites sexistes àmpliament compartits (la manera de vestir, de ballar, les dones quan diuen no volen dir sí…). “No oblidem que estes situacions qualificades socialment com inofensives, suposen la base que permet les agressions sexuals de major grau” ha assenyalat.

Cal indicar també, que el consum d’alcohol i altres drogues en els homes mai és excusa ni justifica una agressió sexual, de la mateixa manera que una dona haja begut o consumit altres drogues, no la responsabilitza en cap cas de ser agredida. I d’ací la importància de relacionar esta campanya i la que vam presentar la setmana passada sobre el consum responsable d’alcohol.

Les festes són moments de diversió i convivència en els quals el respecte entre les persones ha d’estar per sobre de tot. I per això hi ha 3 objectius clars: per una banda, conscienciar a l’agressor que certes conductes són agressions. Per altra, facilitar que la víctima puga enfrontar-se a eixa situació i denunciar-la. I per últim, procurar que la ciutadania no tolere i normalitze eixos comportaments.

Escudero ha conclòs la seua compareixença agraïnt a tots els pilars que participen d’esta campanya transversal: el responsable tècnic de l’equip de Serveis socials, l’autora del disseny de campanya, la coordinadora de penyes, la comissió de festes i la Creu Roja.

Per tant, ja sabeu: si a les festes, a l’espai públic o de nit, si veieu una actitud masclista, actueu. Davant de qualsevol acte de violència cap a una dona, en primer lloc cal denunciar-lo. La lluita contra la desigualtat de gènere ens implica a tota la ciutadania.