La regidora de Benestar Social, Marta Escudero, i el tècnic d’Acció Social, Albert Rodríguez, han presentat la campanya “Els rumors nuvolen la convivència. Benicarló, viu la diversitat”, per tal de combatre la rumorologia i prejudicis sobre la diversitat cultural, desmentir tòpics sobre la població immigrant i poder avançar cap a una convivència lliure d’estereotips. “Es tracta d’emprendre la tasca de transmetre informació veraç, objectiva i contrastada en relació amb les percepcions negatives i esbiaixades respecte a les persones nouvingudes” ha assenyalat Escudero.

Benicarló és, amb un 22% de població estrangera, un municipi amb una societat cada vegada més plural i diversa, i d’esta realitat sorgeix la necessitat de definir de manera clara com es gestiona eixa diversitat. La campanya sorgeix de la taula de diversitat de les taules participatives de Benestar Social, es programa amb motiu de la setmana contra el racisme i la xenofòbia, i s’impulsa econòmicament gràcies a la subvenció de la Federación Española de Universidades Populares, programa específic que valora continguts i experiències que afavorisquen valors de solidaritat, convivència i tolerància.

“Els factors que afavoreixen la circulació de rumors són diversos, com ara el desconeixement o la desinformació”, explicava Escudero. “El rumor pot iniciar la perillosa cadena que formen l’estereotip, el prejudici i la discriminació. Les conseqüències que genera aquesta cadena són diversos conflictes i la divisió entre el veïnat; consegüentment, afecta negativament la convivència i la cohesió social. Un dels efectes negatius dels rumors és la discriminació, que provoca la divisió entre la població en funció dels orígens i la condició social, i que provoca actituds i accions d’intolerància i rebuig cap a grups sencers de població. Açò limita i condiciona les interaccions socials entre grups i desemboca en processos de marginació i exclusió social”.

“Acabar amb els rumors és un treball a llarg termini”, prosseguia l’edil. “L’objectiu és acompanyar a les persones del nostre entorn per tal que es qüestionen la informació que reben i no es deixen portar pel primer que escolten. Per a això és fonamental una comunicació eficaç, molta informació i campanyes divulgatives i formatives com la que presentem avui”.

Els actes que tindran lloc aquest dimecres 22 de març són:

· A les 18 h, “Monòlegs contra l’exclusió” a càrrec de Valencia Acoge, on quatre persones explicaran breument els seus processos de migració i integració. Pl. de Sant Joan.

· A les 19 h, xarrada “Rumors, detectant prejudicis contra la migració”, a càrrec d’Albert Mora, del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Edifici Gòtic.