Ximo Bueno, fill de llauradors, va nàixer a Benicarló el 1957. Casat i amb dos fills, ha estat tota la vida lligat al nostre poble.

És llicenciat en Ciències de l’Educació, especialitat en Educació Infantil i en Educació Especial. És mestre des de 1982, i després de passar per diferents col·legis, des del curs 1990-91 treballa al CP Francesc Català sent director des d’eixe mateix curs.

Entre el 1991 i 1995 va ser regidor de l’Ajuntament de Benicarló per la UPV (Unitat del Poble Valencià) assumint la regidoria de Medi Ambient i des d’on vam impulsar les primeres recollides selectives a Benicarló i al Baix Maestrat.

Malgrat que el compromís amb el País València havia començat força abans, ja a principis de la dècada dels setanta ja va participar activament en el Club Joventut Inquieta, en la promoció d’actuacions de cantautors a Benicarló, en la militància a la CNT, com a professor de cursos de valencià Carles Salvador…i també va ser un dels fundadors del MOC a Castelló (Moviment d’Objecció de Consciència), sent de les primeres persones d’aquestes terres que es va negar a anar a fer el servei militar.

Sempre amb inquituts i amb el valencianisme com a bandera, l’any 1982 va fundar l’Associació Cultural Alambor, de la que és president des de 1986, i que durant 33 anys ha estat compromesa en la defensa i difusió de la nostra cultura i llengua. També és soci de Greenpeace i Acció Cultural del País València.

Però a més, durant aquests anys ha estat en la Comissió de festes, en moviments de defensa de l’escola pública i en valencià, en les protestes contra la guerra de l’Iraq, en la petició d’una tele en valencià i pública, en l’organització de la Festa per la Llengua a Benicarló, fent d’articulista al Benicarló Crònica i a La Veu de Benicarló,…