Al ple d’este dijous s’inclou una proposta per declarar qualsevol festeig taurí Patrimoni cultural immaterial, tant del territori valencià com de l’Estat espanyol.

“Compromís no pot recolzar una proposta d’eixe tipus, ja que considerem que es tracta d’una moció-trampa. Al text es posen dins del mateix sac els bous a la mar, la tauromàquia o qualsevol altre esdeveniment taurí, sense tindre en compte la procedència o legalitat” ha assenyalat la portaveu de Compromís a Benicarló Marta Escudero.

Per a la declaració de  Patrimoni Cultural Immaterial del nostre poble és necessària una trajectòria històrica i un valor cultural, paràmetres que per a res reuneix l’anomenada “fiesta nacional” o la tauromàquia, que no representen ni a Benicarló ni a les seues festes.

Compromís recolzaria una moció on es parlara exclusivament dels nostres bous a la mar, afegint en tot moment una regulació i reglamentació estrictes, que impedisca el maltractament dels animals i que garantisca la seguretat i dignitat tant de l’animal com de les persones que participen. Considerem que els bous a la mar són una part important de les nostres festes, un costum antic i arrelat, amb una alta participació i ot un teixit associatiu entorn d’este acte comenta Escudero. “En canvi, tots els altres “espectacles” taurins inclosos a la moció no són un costum, valor o tradició benicarlandos i per tant, trobem totalment fora de lloc que Benicarló demane una distinció com és patrimoni cultural inmaterial, quan són esdeveniments totalment aliens al nostre municipi. Per tant, no votarem favorablement la proposta presentada al plenari d’este dijous” afegeix.

“Compromís estarà com sempre al costat de la festa i les tradicions, que permeten el desenvolupament turístic i econòmic del nostre poble, però atenent a totes les sensibilitats, siguen o no taurines. Per tant, seguirem demanant a l’Ajuntament i a la Comissió de festes un ventall ampli d’opcions d’oci a les nostres festes, per a què no només els bous siguen el punt de trobada i agermanament dels benicarlandos. Volem més opcions per tal que les nostres festes siguen un referent en varietat, tolerància i respecte”, conclou Marta Escudero.