La proposta és democràtica, descentralitzada, justa, sostenible i de proximitat, però al mateix temps molt realista.

model depredador i contaminant, clar exemple d’un oligopoli i centrat en macroplantes, a un model basat en prioritzar l’autoconsum i les comunitats energètiques locals.»

Segons Marzà, amb la proposta de Compromís de començar a generar energia des dels sostres d’edificis i cobertes tècnicament viables es podria aconseguir 14.000 megawatts, més del doble de l’objectiu de 6.000 megawatts d’electricitat marcat per al 2030, i cobrir així el 84% del consum energètic del País Valencià.

Així, el diputat ha assenyalat que es manté l’objectiu d’assolir una sobirania energètica, real i justa, i la voluntat d’accelerar la transició, però s’ha de fer d’una manera ordenada i coherent. Segons Marzà, el problema és que les magnituds són «molt més grans dels que ens han fet creure els qui controlen l’actual model, perquè no volen deixar de controlar-lo»

«Aquest nou model energètic pretén donar les solucions que les persones necessiten, per un costat que el preu de l’energia siga més barat, necessitem que les famílies paguen menys per la seva electricitat i el segon lloc per a canviar a un sistema més sostenible des del punt de vista mediambiental. Tenim clar que ara és el moment de canviar el model energètic i fer-ho perquè estiga en mans de la ciutadania i siga  més barat i sostenible» ha destacat Vicent Marzà.

Per altra banda, Marta Escudero ha volgut remarcar la importància del que tenim damunt, una emergència climàtica que demana prendre mesures urgents: «sempre hem dit que la responsabilitat de les institucions públiques, entre les quals es troben els ajuntaments, és estar a l’altura de les necessitats que exigeix el moment»

La regidora de Compromís a Benicarló ha donat xifres de l’impacte que la proposta del nou model energètic pot tindre al municipi: «amb un 40% dels sostres coberts amb plaques solars, obtindríem l’energia necessària per a 75.400 persones, estem parlant del 276% de la població. Evidentment, pensem que l’ajuntament és el primer que s’ha de llançar i donar exemple instal·lant plaques a totes les instal·lacions públiques»

Resolent els dubtes que pot generar la distribució de l’energia generada entre la població, Escudero ha volgut destacar la figura de les comunitats energètiques locals que poden regular d’una manera clara eixe repartiment. «Cal que, una vegada més, l’ajuntament tire del carro i done exemple, ja que així és molt més senzill que la ciutadania se sume a aquest tipus de projectes, que pense que el seu sostre, el seu terrat pot formar part d’eixe gran projecte que aporta beneficis individuals indubtables, però que també pot donar un profit col·lectiu»
Marta Escudero ha volgut llançar un missatge a l’equip de govern de Benicarló, demanant que escolte aquestes propostes i lidere el procés de canvi, així com a la societat en general: «cal encoratjar a la ciutadania perquè s’il·lusione, es responsabilitze i crega que un nou model energètic és possible, i és possible ja des d’ara.»