La moció demana l’equip de govern desenvolupar estratègies i propostes orientades a conservar, millorar i incrementar els espais verds al municipi, facilitar la mobilitat sostenible i preveure actuacions en els pressupostos municipals del proper any

BENICARLÓ, 26 de setembre de 2023 

La portaveu municipal de Compromís, Núria Isern, ha explicat que la moció que la coalició ha presentat per la via d’urgència per a ser debatuda al Ple ordinari de la Corporació demana “declarar l’emergència climàtica al municipi, com ho han fet altres institucions a nivell mundial i que el Ple es comprometa en la posada en marxa de mesures concretes i recursos per reduir a zero les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle i els residus que genera”. 

Així mateix, des de la coalició insisteixen en que després de quatre obres on s’han reduït el nombre d’arbres existent “ara toca ser ambiciosos i desenvolupar estratègies i propostes orientades a conservar, millorar i incrementar els espais verds al municipi, facilitar la mobilitat sostenible i a preveure actuacions en els pressupostos municipals del proper any”, en la línia de les recomanacions dels arquitectes, institucions com la ONU i experts de tot el planeta.

La moció assenyala que l’acció urbanística pública futura haurà de comptar amb una visió proactiva i prendre mesures per evitar una major incidència de successos extrems. Això s’haurà de plasmar en la lluita contra la contaminació de l’aire, l’estalvi d’aigua, prevenció de desastres, millorar l’eficiència energètica, el transport públic urbà col·lectiu, refugis climàtics i una millora de les zones verdes, punts d’aigua, vegetació, terra, carrils bici i ombra. “En cas contrari ja sabem quina és la ruta: un planeta i un poble cada vegada més vulnerable, irrespirable, sense aigua, amb menys diversitat i contaminat, per això reclamem l’eficiència energètica, la implantació d’energies netes i afavorir la mobilitat sense emissions i col·lectiva en el disseny urbà”, ha afegit Isern.

La coalició ja ha registrat la moció que es debatrà en el proper Ple, si s’acorda l’urgència, per instar l’equip de govern a contemplar en tots els projectes d’urbanització i remodelacions urbanes una visió més meteorològica que done resposta local a l’emergència climàtica en la que estem immersos. 

Hem buscat el consens i un text que fora assumible pel màxim nombre de regidors i grups i ens agradaria veure un impuls a nivell local d’aquesta classe d’iniciatives, com estan fent ja moltes ciutats de l’Estat i tot el planeta. Només així, amb la suma de molts canviarem la situació i tindrem ciutats més preparades per afrontar el futur de les generacions que ens precediran”, ha conclòs.