L’Ajuntament de Benicarló, amb els vots de Compromís i el partit socialista donava llum verda a la proposta de mostrar des de l’administració local un ferm compromís amb la llibertat d’expressió i manifestar la solidaritat amb les persones perseguides injustament per fer ús de la seua llibertat.
La portaveu de Compromís, Marta Escudero, explicava com el dret a la llibertat d’expressió forma part de la base de les democràcies i com, a l’Estat Espanyol s’ha anat posant en perill aquest dret al seu desplegament legislatiu, sobretot pel que fa als delictes d’injúries a la corona o altres institucions de l’Estat, recollits dins el Codi Penal. Però a més, indicava la regidora que en 2015 se li va sumar a tot això una altra greu amenaça a la llibertat d’expressió, o la reunió pacífica, amb la implantació de la llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com la Llei Mordassa per part del partit popular. «Amb aquest Codi Penal i amb la Llei Mordassa s’han anat reprimint algunes expressions, tant polítiques, periodístiques com artístiques, publicades per diferents persones i grups en llocs com les xarxes socials arribant a comportar fins i tot condemnes de presó com l’últim cas recent de Pablo Hasel. Pensem que estem vivint situacions inacceptables en què es posa en qüestió les bases de la convivència democràtica i que recorden als temps del franquisme» lamentava Escudero.
Amb la moció, no només es buscava un posicionament en contra d’aquestes situacions injustes, sinó que a més, es demanava al Govern d’Espanya canvis reals i efectius en l’ordenament legal que han estat suggerits inclús per Amnistia Internacional. «Es tracta de derogar o modificar els articles del Codi Penal que estan referits a delictes d’expressió, però també canvis profunds en la Llei de Seguretat Ciutadana, que en nom de la seguretat s’està convertint en un autèntic malson per a les llibertats civils i l’activisme social» argumentava la portaveu de Compromís Benicarló.
El Partit Popular i Ciudadanos van votar en contra de la moció, argumentant principalment que no resultava rellevant per a la ciutadania de Benicarló i que no corresponia a l’Ajuntament modificar la legislació.
Marta Escudero mostrava el seu rebuig a aquest posicionament: «la moció té relació amb la ciutadania de Benicarló des del moment en què es veuen limitats els drets a manifestar-se o a expressar una opinió. Veiem casos contínuament als mitjans de comunicació, i qualsevol persona es pot convertir en objecte d’una denúncia injusta. També a Benicarló. L’Ajuntament no pot canviar el codi penal ni la llei de seguretat ciutadana, però pot manifestar la seua opinió i demanar a les administracions competents que ho facen. Ho hem fet amb moltes altres reivindicacions amb mocions sobre educació, habitatge, agricultura… El que passa és que quan el tema no interessa és més fàcil posar-se de perfil i dir que no ens incumbeix».
Compromís Benicarló recalca que els delictes d’expressió tal qual estan tipificats responen a una època que no és l’actual i que és molt saludable revisar les normes que asseguren la convivència com a societat. «Cal adaptar les lleis als temps que vivim i evitar que des de la legislació es vulneren les llibertats de reunió pacífica i associació, d’expressió i informació. Cantar no pot ser delicte. M’espanta una societat i un sistema en què la llibertat d’expressió, per disconforme que puguem estar amb ella, puga comportar penes de presó» assenyala Marta Escudero.