El conseller Vicent Marzà ha presentat a Benicarló la campanya d’educació de Compromís, mitjançant la qual es fa un repàs de totes les polítiques educatives del Govern del Botànic i les fites assolides durant la legislatura. Marzà ha estat acompanyat en la presentació a premsa de la campanya per la diputada al Congrés Marta Sorlí, que ha explicat la visió des de Madrid de la feina del govern valencià, i per la regidora de l’Ajuntament de Benicarló Marta Escudero, que ha parlat de l’aplicació local de tots els programes engegats desde la Conselleria d’Educació.

“L’educació és la millor eina per construir una societat més justa i inclusiva, hem de formar una ciutadania lliure, crítica i culta. Millorar la qualitat educativa per corregir les desigualtats ha sigut l’objectiu del model educatiu del Botànic. Està clar que no són fites assolibles en 4 anys, però el camí està iniciat, estem avançant molt i ho aconseguirem” ha explicat Vicent Marzà.

Algunes de les dades que s’han exposat són l’augment de professorat, que representa 6000 mestres més en tot el país i 84 només al Baix Maestrat, la baixada del ràtio de les aules,
que ha descendit entre 5 i 7 alumnes per classe. A banda, 424.000 xiquets i xiquetes es
beneficien des de 2015 de la gratuïtat dels llibres de text gràcies a Xarxa Llibres, que
juntament amb l’increment de les beques menjador representen un estalvi per les famílies
de fins a 700 euros l’any.

“No podem oblidar la inversió en qualitat educativa i per això hem duplicat la inversió en la formació del professorat i s’ha augmentat un 75% l’oferta formativa per als docents. Actualment tenim la plantilla de formadors més àmplia de la història de l’educació valenciana i hem passat de dedicar 850.000 euros a projectes d’innovació als 6 milions d’euros actuals”, ha conclós Vicent Marzà.

Pel que fa a la renovació de les infraestructures educatives, el conseller ha destacat els 23 centres que s’han construït i els 17 que estan en construcció, a més de les 500 actuacions en escoles ja existents. Això representen 465 milions d’euros que s’han delegat als Ajuntaments, dels quals 26,5 milions al Baix Maestrat. Per últim, s’han esmentat les mesures preses a la Universitat, com la baixada de taxes en un 15% o l’increment en les beques, que han facilitat l’accès d’un major nombre d’estudiants als nivells universitaris.

“La percepció de la política educativa de la Generalitat Valenciana des de la resta de l’Estat Espanyol ha canviat molt durant aquesta legislatura: de ser conseguts per Ciegsa i els desficacis, hem passat a ser referents en projectes com la Xarxa Llibres o l’escola 0-3 anys. Hem posat per davant la convivència i la inclusió i estem en camí d’aconseguir una societat
molt més igualitària mitjançant l’educació. I tot això encara seria més factible si comptàrem amb un finançament just des de Madrid, que és el nostre cavall de batalla continu a les institucions i que no ens cansarem de reclamar”, ha afegit la diputada al Congrés Marta Sorlí.

Per la seva banda, la regidora de l’Ajuntament de Benicarló i candidata a l’alcaldia, Marta
Escudero, ha fet un ampli repàs a tot el que les polítiques educatives del conseller Marzà
han representat per a Benicarló: “Un sistema educatiu de qualitat representa una inversió de futur i augmenta les possibilitats de promoció social, i des de Compromís treballem en aquesta línia. A Benicarló, i a la comarca en general, podem dir que celebrem les mesures preses per la conselleria encapçalada per Vicent Marzà per facilitar un accés a l’educació en condicions dignes i igualitàries per a tot l’alumnat: la Xarxa Llibres i el Pla Edificant han sigut dos punts fonamentals d’aquest canvi de paradigma i alhora han dignificat les instal·lacions i les condicions de treball dels docents”. Marta Escudero també ha parlat del que suposen mesures com la nova Escola Oficial d’Idiomes Maestrat, una reivindicació territorial de les comarques del nord que és ja una realitat i un avantatge important per als usuaris.