Mentre a municipis com Vinaròs s’han adjudicat 26 M per a dotar a la ciutat de les millors instal·lacions educatives, a Benicarló només s’han gestionat 130.000 € per reparar el sostre del CEIP Marqués de Benicarló.

Davant d’una de les eines de col·laboració institucional més potents que s’han implementat mai al País Valencià com és Pla Edificant, que contempla la col·laboració entre la Conselleria d’Educació i els ajuntaments per a la reforma i construcció de nous centres educatius, Benicarló torna a fer tard i es col·loca a la cua en la gestió d’aquests fons econòmics. La portaveu de Compromís és crítica amb la gestió de l’actual equip de govern: «arriba final de curs i sembla que en l’àmbit educatiu l’equip de govern suspén importants assignatures. Dels 4,4 milions d’euros sol·licitats en 2018 per a la millora dels centres educatius benicarlandos, només han sigut capaços de tirar endavant l’obra del CEIP Marqués de Benicarló, tan sols un 3% d’eixe pressupost que la Conselleria d’Educació preveu per a Benicarló».

Compromís Benicarló alerta que els IES Joan Coromines, l’IES Ramon Cid i el CEIP Francesc Català presenten greus deficiències i segueixen esperant una actuació de l’Ajuntament que mai no arriba. El 19 de gener es va adjudicar el contracte per a fer l’estudi estructural dels centres, un servei que s’havia d’executar en 3 mesos i que s’ha allargat fins el doble dels terminis previstos. «Ens semblen inexplicables els retards en cadascun dels passos del procés. A finals del 2018 Conselleria demana a l’Ajuntament de Benicarló uns estudis de patologies estructurals dels centres abans de planificar les obres. Això vol dir que en aquests 3 centres, el Pla Edificant encara no s’ha implantat, i podríem dir, que ni aprovat, ja que sense l’estudi previ, la Conselleria no es planteja abordar cap acció. Mentre, a les poblacions del nostre voltant, el Pla Edificant avança a bon ritme, i tenim l’exemple de Vinaròs, on ja estan en marxa obres per valor de 26 milions d’euros. Benicarló no està ni al primer pas de tot el procés» lamenta Marta Escudero.

La regidora de Compromís es mostra també sorpresa pel desconeixement de l’alcaldessa sobre l’estat del Pla Edificant a Benicarló: «al passat Ple municipal, vam preguntar per l’estat dels informes que han de ser el tret de sortida de l’Edificant als 3 centres. L’alcaldessa va manifestar que feia 2 mesos que els informes estaven finalitzats i enviats a Conselleria. Ens consta que eixa informació no és certa i que les dates indicades al Ple no coincideixen amb eixos enviaments i que no s’ha actuat amb la celeritat que s’ha manifestat públicament»

El grup municipal de Compromís Benicarló considera greu que es llancen informacions incorrectes per part d’alcaldia al màxim òrgan polític de l’Ajuntament de Benicarló, com és el Ple municipal. «Ens sembla molt perillós enganyar a la ciutadania amb informacions errònies que busquen traslladar les responsabilitats a altres administracions. La pilota està al terrat de l’Ajuntament de Benicarló que ha d’actuar amb diligència i marcar prioritats si no vol ser l’últim ajuntament de tot el territori en desenvolupar el Pla edificant i dignificar els centres educatius» indica la regidora de Compromís.

Des del grup de Compromís Benicarló critiquen l’estratègia de l’equip de govern que genera expectatives que no són reals i que confonen a la ciutadania i assenyalen que, una vegada més, l’Ajuntament ven fum i intenta amagar un nou retard a l’hora de gestionar el Pla Edificant. 

Marta Escudero indica que aquesta situació ja s’ha donat amb les dates de construcció de la nova escola que l’alcaldessa va anunciar en juny de 2019 i que avui dia encara no té els tràmits urbanístics necessaris finalitzats. «Les famílies han fet cas d’eixes notícies i missatges i han pensat que la materialització del nou centre seria imminent. Però la realitat és una altra, l’expedient encara està en els passos més inicials, per tant, el nou centre educatiu haurà d’esperar» indica la portaveu de Compromís.