Des del passat 1 d’octubre la programació habitual de la ràdio municipal benicarlanda ha deixat d’emetre’s sense data prevista de tornada, tot i les advertències de Compromís del perill que corria la continuïtat del servei públic d’informació.

Des del grup municipal de Compromís Benicarló lamenten que per a l’equip de govern socialista la ràdio municipal no siga una prioritat i mostre una passivitat absoluta davant la continuïtat de la seua programació fins al punt de deixar que aquesta desaparega per falta de mitjans personals per dur-la a terme.

«L’1 d’octubre es van apagar els micròfons de la nostra Ràdio deixant a la ciutadania de Benicarló sense un espai d’informació local i de qualitat. Just estem vivint un moment complicat on circula molta informació no contrastada i bulos. Ara més que mai són necessaris espais de referència informativa. La informació és un bé bàsic i les administracions públiques ho han de potenciar. A Benicarló ha passat just el contrari, l’actual govern no ha mostrat gens d’interés en mantenir un servei públic d’informació i entreteniment i ha permés amb la seua inacció que la programació habitual es deixe d’emetre per un temps indefinit» lamenta Marta Escudero, portaveu i regidora de Compromís.

Escudero és molt crítica amb la gestió actual del mitjà de comunicació local i compara la indiferència actual amb l’esforç fet a la legislatura passada, on la coalició Compromís-ERPV va gestionar el servei: «des del 2015 vam fer una aposta clara per la ràdio municipal, dedicant esforços des de l’àrea de cultura o serveis informàtics. Es van renovar i modernitzar les instal·lacions i vam aconseguir implantar l’emissió per streaming, la qual cosa va permetre que la programació de Ràdio Benicarló arribara a qualsevol racó del món. Per descomptat, es va potenciar una programació de qualitat conduïda per professionals, amb col·laboracions locals, difusió de l’activitat d’entitats, història, agenda o espais per a la infància o divulgació de valors. Des de la nostra ràdio es van cobrir esdeveniments locals com la Festa de la Carxofa o la Festa de Sant Antoni. Avui de tot això només queden unes instal·lacions tancades».

Una de les fites assolides a la legislatura passada, va ser l’aprovació del Reglament d’Organització i Funcionament de l’Emissora Municipal de Ràdio de Benicarló, el desembre del 2017. Aquest document ha de vetlar perquè la ràdio municipal complisca la missió de servei públic que té encomanada. La regidora de Compromís destaca que eixa missió ha estat sobradament complida gràcies al treball dels professionals que ha coordinat, preparat i executat la programació diària. «Hem gaudit en els últims anys d’una graella radiofònica molt ambiciosa de la qual tots els benicarlandos i benicarlandes ens podem sentir ben orgullosos. Ara, en aquesta legislatura calia fer un pas més i consolidar el personal professional de la ràdio i assegurar el seu futur immediat. L’equip de govern ha obviat aquesta necessitat i no ha buscat solucions a curt o llarg termini. El resultat el tenim al davant, l’apagada de Ràdio Benicarló».

Des de Compromís Benicarló expliquen que la inacció actual era evident, en aspectes com la convocatòria del Consell de la Ràdio. «El Consell és un òrgan participatiu i plural que s’ha de reunir 2 vegades a l’any tal com indica el reglament aprovat en ple. És just des d’eixe òrgan des d’on s’hagueren pogut establir solucions i diàleg per tal d’assegurar la continuïtat de la programació. En aquesta legislatura, que va començar el juny del 2019, el Consell de la Ràdio no s’ha reunit en cap ocasió. La presidència d’este òrgan l’ostenta l’alcaldia, que és qui ha de convocar les reunions.

Quan al juliol vam preguntar al Ple sobre quan estava previst convocar el Consell de la ràdio municipal, ens va quedar clar que es tractava d’un tema de prioritats, i la Ràdio no es trobava entre elles.»

Marta Escudero reprova que l’alcaldessa haja viatjat a València diverses ocasions amb motiu del Dia mundial de la ràdio per lluir la nostra ràdio municipal, però que quan és necessari paralitze qualsevol acció que assegure la continuïtat de la programació radiofònica.

«Hem d’agrair als professionals i persones col·laboradores la tasca feta per rellançar Ràdio Benicarló i oferir una programació de moltíssima qualitat on, la joventut ha demostrat que té molt a dir. Només esperem un canvi d’opinió de l’equip de govern que aporte solucions i que no deixe a Benicarló sense la seua ràdio» conclou Escudero.