Amb l’entrada en vigor de la fase 2, els centres residencials de persones majors poden reprendre les visites de familiars segons estableix la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que dins el Pla de transició a la nova normalitat derivada de la pandèmia de la COVID-19.

El pas a la fase 2 dins el pla de desescalada ha donat el tret de sortida a moltes activitats paralitzades des del mes de març. Potser una de les més esperades per les famílies era la possibilitat de visitar a les persones estimades en centres de persones discapacitades, habitatges tutelats o residències geriàtriques amb qui des de l’inici de la pandèmia només havien pogut mantenir una comunicació telemàtica en el millor dels casos.


Novament Benicarló és notícia pel retard a l’hora d’aplicar les mesures del procés de desconfinament, i les portes dels centres de l’Organisme Autònom de Centres Socials Especialitzats no s’han obert a les visites el dilluns dia 1 coincidint amb l’inici de la fase 2.
Aquesta mesura era de vital importància tant per als residents, per als quals tenir a la seua família a prop els proporciona un gran suport emocional, com per a les famílies, on en aquest període d’incertesa es fa molt necessari mantenir el contacte social amb les persones de la família que no conviuen dins el nucli familiar.


La portaveu de Compromís Benicarló lamenta la situació: «l’Ajuntament de Benicarló torna a arribar tard com ja va passar amb les instal·lacions culturals i esportives a la fase 1 o amb l’ús de les platges a la fase 2, però amb el greuge que en aquest cas es tracta de persones majors amb problemes de salut que fa dos mesos que no veuen a les seues famílies. Estem parlant d’una necessitat que no només s’ha d’atendre amb immediatesa, sinó que hauria d’estar coordinada amb suficient antelació per a poder oferir l’opció el primer dia de la fase 2».


Sembla que en el cas del Centre Geriàtric Sant Bartomeu, l’obertura a les visites familiars dependrà de la finalització d’unes obres per habilitar un espai interior per aquest ús. Aquest centre disposa d’un ampli pati i jardins que serien un bon lloc per facilitar el contacte amb les famílies i les persones residents, sempre amb les proteccions adequades per garantir la seguretat sanitària. De fet, la mateixa Conselleria indica que en el cas que el centre dispose d’espais a l’aire lliure, la visita s’ha de realitzar preferentment en eixos espais.
«Potser l’obra siga necessària, però en eixe cas, calia haver anticipat la seua execució perquè estiguera finalitzada a l’inici de la fase 2. El canvi de fase no ha sigut una sorpresa i les administracions han disposat de temps per planificar aquesta arribada. No és justificable aquest nou retard i més quan parlem de necessitats personals tan bàsiques com la visita de famílies als centres. Les prioritats cal detectar-les, anticipar-se i atendre-les dins dels terminis adequats», indica Marta Escudero.