Els membres del Consell General de Compromís han ratificat el reglament de primàries de la coalició per a les properes eleccions municipals i autonòmiques. Des de les 00:00 hores del dimarts 2 fins les 23:59 hores del dimecres 3 els membres del Consell General han tingut l’oportunitat de participar en una votació telemàtica en què s’ha obtés un resultat de 267 vots a favor de l’aprovació del reglament, 11 vots en contra i 1 abstenció, el que suposa un 95,7% de vots a favor del reglament.

D’esta manera, amb la ratificació de reglament, queda establert el calendari per a les primàries de Compromís a les pròximes eleccions autonòmiques i municipals, que culminarà amb la votació dels candidats de la coalició el dissabte 31 de gener en les urnes que es disposaran per tot el País. També s’habilitarà la votació per internet que s’haurà de realitzar del 27 al 30 de gener.

Des de hui mateix fins el 21 de gener qualsevol persona major de 16 anys veïna del País Valencià podrà inscriure’s en el cens per a triar els candidats de la coalició, només declarant la seua voluntat de compartir els valors de Compromís. Un cens en què ja estan inscrits directament tots els militants i simpatitzants de Compromís i els partits que composen la coalició.

Les persones que vullguen ser candidates a les eleccions autonòmiques tenen de termini des de hui fins el 12 de desembre per presentar la seua candidatura i hauran d’aconseguir els avals necessaris per a ser candidats entre el 15 i el 28 de desembre. En el cas de la candidatura a la Presidència de la Generalitat s’haurà d’aconseguir un nombre d’avals equivalent al 7% de persones afiliades a Compromís, per a optar a encapçalar la circumscripció seran necessaris uns avals del 5% i per a la resta de la llista del 2%.

Les persones que vullguen ser candidates a les eleccions municipals podran presentar la seua candidatura del 15 al 19 de desembre. Els avals s’hauran d’aconseguir entre el 22 i el 28 de desembre. Per a ser candidat a l’alcaldia seran necessaris el 10% d’avals i per participar en les primàries com a candidat per a la resta de la llista del 3%.

El reglament de primàries per al parlament valencià estableix una elecció específica d’àmbit autonòmic per triar al candidat o candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat que se situarà com a número 1 de la llista per la circumscripció de València. Hi haurà una altra elecció en l’àmbit de cada circumscripció per a triar a la resta de les llistes. En les circumscripció d’Alacant i Castelló en la votació de la llista es triarà al mateix temps als caps de llista, en la circumscripció de València hi haurà una tercera elecció per triar el número 2 de la candidatura com a cap de circumscripció.

El reglament incorpora garanties de paritat i pluralitat de les candidatures de la coalició. Així en les eleccions autonòmiques s’estableix que en la circumscripció de València la garantia de pluralitat se situa en els llocs 3, 5 i 7 de la llista, a Alacant en els llocs 2 i 4, i a Castelló la garantia de pluralitat s’estableix en el número 3 de la candidatura.

Per a la tria de candidats per a les eleccions municipals el reglament estableix que les ciutats de més de 20.000 habitants hauran de realitzar primàries per a triar al candidat o candidata a l’alcaldia. Les ciutats de més de 100.000 habitants hauran de realitzar també primàries per a la resta de la llista, en què la garantia de pluralitat se situarà en els llocs 3-5-7, excepte a Castelló on se situa en els llocs 3 i 4.

En els municipis amb menys de 100.000 habitants es pot triar una llista de consens que haurà de ratificar l’Assemblea Local per majoria de 4/5. Si no s’aconsegueix la ratificació, hi haurà primàries també per a la llista.