La proposta va ser presentada arran l’apropament del president Pedro Sánchez als interessos del govern marroquí, contraris a la legalitat internacional, que es considera sobirà sobre el Sàhara Occidental.

Compromís Benicarló va presentar el passat dijous al Ple extraordinari del mes de març, una moció per mostrar la solidaritat amb el poble sahrauí després de la posició expressada pel Govern espanyol davant el conflicte del poble sahrauí amb el Marroc.
El posicionament del president Pedro Sánchez està absolutament en contradicció amb la legalitat internacional, ja que les Nacions Unides no reconeixen cap sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental.
Cal tindre en compte a més, la manera com s’ha fet públic el viratge de posicionament del president del Govern espanyol, amb unilateralitat per part d’un dels partits integrants del govern de coalició i sense informació, diàleg i consens amb les forces progressistes que el sostenen.

«El Poble Sahrauí porta lluitant des de fa més de 50 anys per exercir el seu dret reconegut d’autodeterminació, que no s’ha aconseguit per la negativa del Govern del Marroc a celebrar un Referèndum amb totes les opcions, vulnerant la legalitat internacional i les resolucions de l’ONU.
En aquest context, el president del Govern d’Espanya es compromet amb el Rei del Marroc a donar suport a la posició marroquina del reconeixement unilateral de la seua sobirania al Sàhara Occidental, com “la base més seriosa, realista i creïble” per a resoldre el conflicte.
Tenim una responsabilitat històrica, política, jurídica i moral amb el poble sahrauí que encara no ha estat saldada pels successius Governs espanyols i que ara, veu encara més empitjorada la seua resolució»
, indica Marta Escudero, portaveu del grup municipal.

Compromís Benicarló demanava a la moció una rectificació del president Espanyol del canvi de posició i que es treballara des de la responsabilitat legal i històrica per acompanyar el procés polític de negociació amb Nacions Unides, facilitant solució definitiva al conflicte mitjançant la celebració d’un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí.

Marta Escudero es mostrava decebuda davant la negativa de la resta de grups polítics a tractar la problemàtica del Sàhara Occidental al Ple municipal: «PSOE, PP i Ciudadanos no han volgut parlar del tema perquè excedeix les competències municipals, just quan feia uns minuts aprovàvem per unanimitat una altra moció en suport al poble ucraïnés»

La portaveu assenyalava que cap dels 3 partits polítics havia tingut en compte l’alt nivell de sensibilitat que la causa sahrauí té en la societat benicarlanda, ja que Benicarló sempre ha mostrat la seua solidaritat i una especial conscienciació cap al poble sahrauí, amb campanyes impulsades des de l’ajuntament i entitats com “Vacances en Pau” o a la “Caravana Solidària”.

«Com a institució municipal teníem a les nostres mans la possibilitat de demanar les accions necessàries per a contribuir a una resolució política i permanent del conflicte al Sàhara i seguir, des de Benicarló, amb eixa mà estesa cap al poble sahrauí i mostrant-los el nostre suport des de la part institucional davant una notícia que els ha deixat sorpresos en una situació més complicada de la que ja estan. Una oportunitat que, per covardia o per comoditat, hem perdut en tancar la possibilitat de tractar i votar la proposta al Ple» lamentava Escudero.