El grup municipal lamenta que al llarg de tot el 2020 l’equip de govern no ha trobat l’oportunitat de donar veu a la ciutadania sobre les necessitats del municipi.

La portaveu del grup municipal, Marta Escudero, ha manifestat la seua decepció per la decisió presa per partit socialista, en la qual no es convoca una nova edició dels Pressupostos Participatius, sinó que es destinen els fons del 2020 a executar projectes passats que l’Ajuntament havia anat ajornant. «Ens sentim estafats, perquè encara que s’haja volgut vestir la proposta com a participativa, la realitat és que Benicarló s’ha quedat sense Pressupostos Participatius 2020».

La regidora recorda que va ser a la legislatura passada, quan Compromís assumia la regidoria de Participació Ciutadana, quan es van implantar per primera vegada a la nostra ciutat els Pressupostos Participatius, una eina d’implicació ciutadana que permet a la ciutadania triar quines són les prioritats d’inversió i decidir l’assignació dels recursos públics en un període concret. El fons de decisió ciutadana per al 2020 era de 120.000 €, xifra que, com indica Marta Escudero, no ha complit el seu objectiu: «la ciutadania de Benicarló no ha triat, no ha decidit, on vol que vagen els 120.000 € reservats a la participació ciutadana. No s’ha donat la possibilitat de presentar propostes ni s’ha involucrat al veïnat benicarlando en la gestió d’eixa part del pressupost municipal. Per tant, i cal que ho diguem clar, enguany no tenim Pressupostos Participatius, perquè per a fer uns pressupostos participatius, cal escoltar quines són les principals necessitats de la ciutadania, i enguany la ciutadania no ha tingut veu».

Des del grup municipal de Compromís insisteixen que enguany, amb la crisi de la Covid-19, els Pressupostos Participatius eren més necessaris que mai, ja que la situació excepcional que estem vivint ha posat de manifest realitats i situacions que abans quedaven amagades o no eren visibles. 

«Era per tant, un repte interessantíssim, escoltar a la ciutadania en un moment decisiu, i fer que no siga una simple observadora de les decisions del govern en un moment diferent de tots els viscuts fins ara. Era necessari, més que mai deixar que la ciutadania poguera convertir-se en protagonista activa del que ocorre a Benicarló i buscant entre tots i totes, solucions que es corresponguen amb les necessitats actuals, les del 2020. Lamentem que el partit socialista no ho haja vist així i haja fulminat la participació d’enguany» assenyala Escudero. 

De la partida pressupostària disponible, 120.000 €, només s’utilitzarà un 58%, per materialitzar projectes triats per la ciutadania d’anys anteriors, que tot i ser proposats, votats i elegits, l’Ajuntament no havia executat. Marta Escudero es mostra contundent: «la proposta d’enguany, és un engany. És responsabilitat de l’Ajuntament fer allò que la ciutadania ha encomanat, però no condicionar una edició dels Pressupostos Participatius i tota una partida pressupostària als retards del mateix ajuntament. En lloc de fer participar la ciutadania, només ha participat l’equip de govern decidint emprar els 120.000 € en allò que han volgut o ha convingut. I açò no té res a veure amb uns pressupostos participatius» 

La regidora de Compromís alerta de què aquest tipus de decisions provoquen el desengany de la ciutadania: «teníem una participació ciutadana incipient i en projecció. I el paper de l’Ajuntament per incentivar-la era just demostrar-li que eixa participació serveix per a alguna cosa, que els projectes que es proposen es materialitzen, i que la veu ciutadana s’escolta. 

La seua proposta de Pressupostos Participatius 2020 és tot el contrari. Indica que l’ajuntament no assumeix la responsabilitat completa amb els projectes i no els executa completament, i a més, retira la veu ciutadana quan li convé, enguany no hi ha proposta ciutadana»

Compromís Benicarló qüestiona la gestió de la participació ciutadana que fa el nou equip de govern i llança un consell per al 2021: «la participació ciutadana no és una amenaça, al contrari, aporta transparència a la gestió municipal, aporta debat i diàleg, millora la comunicació entre administració i ciutadania i genera nous espais d’interlocució. Els Pressupostos Participatius són una eina d’empoderament de la ciutadania, esperem no perdre més oportunitats i poder gaudir d’ella en 2021»