A partir del dilluns 1 de juny l’Ajuntament de Benicarló repartirà mascaretes del tipus FFP2 a tot el veïnat a partir de 14 anys. Queden exclosos del repartiment els menors de 6 a 14 anys per a qui l’ús de mascareta sanitària també és obligatori.

La infància ha sigut una de les grans damnificades en la gestió de la crisi sanitària per la Covid-19. Al llarg del confinament establert per l’estat espanyol, els xiquets i xiquetes són els que han patit les màximes restriccions de moviment i de relacions socials de tota la societat. Mesures que, encara que s’han produït en un període de temps relativament curt, poden tindre conseqüències en el desenvolupament futur tal com han advertit persones expertes en salut infantil. 

Marta Escudero, regidora de Compromís Benicarló diu que «amb la creença que els menuts de la casa s’adapten a tot, han patit les limitacions més dures de tots els col·lectius socials al llarg de la pandèmia. Fins i tot aquesta reducció de moviments s’ha mantingut més rígida que en la població adulta dins la desescalada.

Ara, i afegint-se al catàleg de greuges als nostres xiquets i xiquetes, ens trobem amb la seua discriminació en el repartiment de mascaretes higièniques por part de l’Ajuntament. Els menors de 6 a 14 anys queden exclosos d’aquesta mesura municipal produint-se així una clara discriminació d’un sector poblacional per motius d’edat».

L’ús de mascaretes als espais públics és obligatori a partir dels 6 anys des del 20 de maig segons la reglamentació establerta per Ministeri de Sanitat. 

L’Ajuntament de Benicarló deixa fora del repartiment de mascaretes al veïnat benicarlando a la infància, al·legant que les mascaretes que els xiquets i xiquetes necessiten són d’una mida especial i l’Ajuntament no disposa d’elles. 

Compromís Benicarló recorda al consistori que tant la Carta dels Drets Humans de la UE com la Declaració dels Drets de la Infància de les Nacions Unides insten a la protecció de la infància en tots els àmbits, entre ells el sanitari. A més, la Constitució espanyola indica en el seu article 14 que no es pot discriminar a cap persona per condició o circumstància personal o social i insten en l’article 39 a la protecció de la infància per part dels poders públics. I també l’Estatut d’Autonomia Valencià en el seu article 10 indica l’obligatorietat de protegir als menors i les famílies. 

L’Ajuntament de Benicarló ha justificat aquesta discriminació per edat per motius logístics, indicant que si el repartiment a persones adultes és positiu, s’estudiarà ampliar-lo als menors. «De fet, l’Ajuntament ni tan sols ha adquirit mascaretes infantils per donar cobertura sanitària als xiquets i xiquetes i aquesta compra està encara en fase d’estudi. És inadmissible que la falta de cobertura de recursos sanitaris a la infància es justifique per motius organitzatius i logístics, quan la mateixa mesura per a la població adulta té una finalitat de protecció de la salut» es queixa la portaveu de Compromís.

Al municipi de Benicarló, i segons dades del padró municipal hi ha 2677 xiquets i xiquetes de 6 a 14 anys, que queden sense aquesta cobertura municipal i que hauran de ser les famílies les que adquirisquen les mascaretes sanitàries. 

«Ens decep que l’Ajuntament de Benicarló invisibilitze d’aquesta manera a la infància, deixant-la fora d’una mesura important de caràcter sanitari. 

És també un desengany veure com es treballa per l’obertura d’espais per a la població adulta i en cap moment s’anomena quines mesures s’estan aplicant per poder reobrir els parcs infantils, per exemple. Els xiquets i xiquetes són persones amb drets i necessitats, igual que les persones adultes. L’Ajuntament ha de treballar per cobrir eixes necessitats, igual que treballa per fer-ho amb els adults. 

Aquest tipus de discriminacions ens generen seriosos dubtes del camí que prendran projectes que estan en marxa, com el Pla d’Infància o el Consell d’Infància, que tenen justament eixe objectiu, escoltar als nostres menors per fer de Benicarló una ciutat amiga de la infància, on els seus drets estiguen coberts» conclou la regidora.