La Generalitat Valenciana ha decidit no sol·licitar al Ministeri de Sanitat el pas a la fase 2 de cap de les seues àrees de salut. Això implica que la nostra comarca, que complirà 15 dies en fase 1, no avançarà en la desescalada el pròxim dilluns per decisió del nostre Govern.


El pas a la fase 2 del pla de desescalada suposa, entre altres aspectes, major flexibilitat en el sector comercial i de l’hostaleria de manera que molts dels establiments que encara no havien pogut obrir les portes des de l’inici de la pandèmia, anaven a tindre l’oportunitat de tornar a l’activitat.


La decisió d’aturar la desescalada en la nostra àrea de salut l’ha pres el Consell dins del marc de codecisió amb l’estat espanyol que anunciava el president Ximo Puig fa uns dies. «De la mateixa manera que la Generalitat Valenciana demanava transparència i dades clares al govern espanyol, les comarques que havíem avançat abans la desescalada sentim que ara som víctimes d’eixa falta de transparència per part del nostre propi govern autonòmic. No hem rebut dades per àrea de salut que indiquen un empitjorament o manca de millora de la nostra situació sanitària i que justifique aquest estancament de fase anunciat» assenyala Marta Escudero, portaveu de Compromís Benicarló.


Una aturada que encara que no està previst que es prolongue algunes setmanes, tindrà efectes immediats dins el comerç local o l’empresariat benicarlando.
Compromís Benicarló lamenta també el canvi de criteri territorial del Consell.
El País valencià té una gran diversitat que es justifica i enquadra amb una divisió per comarques, com s’ha sentit dir diverses vegades als mateixos dirigents autonòmics. La divisió per àrees de salut, defensada en un principi per la Generalitat Valenciana atenia a eixe aspecte d’organització territorial coherent i semblant a la comarcal.
«Ara, i després de les diferències vistes fa un parell de setmanes quan vam encetar la desescalada,hi ha un canvi de posició, i retornem a les obsoletes delimitacions provincials. Uns límits que no reflecteixen ni la realitat territorial ni la demogràfica del País Valencià», lamenta la regidora.
Compromís Benicarló posa nom al canvi de perspectiva i Marta Escudero indica que una explicació pot ser el centralisme: «és un vell conegut, perquè el País Valencià ve patint al llarg de moltes dècades el monopoli de recursos per part del centre espanyol. La situació s’agreuja quan algunes comarques veiem que la història es repeteix, però aquesta vegada dins del nostre propi territori amb la predisposició a afavorir les grans ciutats, capitals de la delimitació provincial».

Aquest centralisme no és beneficiós per a la vertebració territorial del País Valencià i atempta contra els principis d’igualtat d’oportunitats de les nostres comarques.
«Fa 15 dies, vam veure al president i a la consellera de Sanitat defensant a tot el territori valencià davant allò que veien com una injustícia. Ara, des de la nostra comarca, trobem a faltar eixe suport als nostres pobles, amb tota la seua diversitat i diferències respecte a les grans ciutats. Demanem transparència, dades sanitàries i de mobilitat que expliquen per què ara el Maestrat i Benicarló, hem passat a ser invisibles» conclou la portaveu.