Marta Escudero, regidora de Benestar Social a Benicarló ha presentat la programació que s’ha preparat des de l’Ajuntament amb motiu del 8 de març.

I a la pregunta de per què cal celebrar aquest dia, Escudero ha segut contundent: “per donar visibilitat a les dones: per una banda visibilitat en sentit de memòria, d’homenatge a dones que al llarg de la nostra història han treballat per aconseguir els mateixos drets i llibertats que els homes. Cal emetre un missatge positiu. Gràcies a estes dones valentes de la nostra història els nostres drets han avançat molt. Visibilitzar a estes dones lluitadores de la nostra història és un pas imprescindible per a conscienciar a generacions més joves del legat que hem heretat, la igualtat de gènere. Això sí, és un legat incomplet, que cal seguir treballant i pel que cal seguir lluitant, perquè per desgràcia la igualtat de gènere no està assolida. I esta és la segona perspectiva de la visualització necessària, fer visible de la lluita més actual que mai pels drets i llibertats de les dones. Cal seguir esforçant-se per a que els nostre xiquets i xiquetes cresquen amb els valors d’igualtat, treballar per la corresponsabilitat real entre homes i dones dins l’àmbit familiar, pel lideratge compartit dins l’àmbit laboral, per la igualtat salarial, per una cultura igualitària, per unes relacions sentimentals basades en el respecte, per unes masculinitats vinculades a l’empatia i la cooperació i no al domini i l’agressivitat”.

Així, i segons la regidora, és important demostrar la lluita i la sensibilització no només un dia. I és per això que des de l’Ajuntament s’ha preparat una programació que abarca tot el mes de març i que representa una part del treball continu que es fa des de l’administració pública al llarg de tot l’any. A més, aquesta programació abarcarà molts àmbits i perspectives des d’on focalitzar i treballar la igualtat de gènere. En eixe sentit, ha afirmat Escudero, “estem molt satisfets per la transversalitat de la programació i la coordinació aconseguida amb diferents àrees i regidories de l’Ajuntament de Benicarló, com Cultura i Esports per exemple.Però a banda, hem ampliat les fronteres i hem unit esforços amb altres institucions públiques, com els instituts d’Educació secundaria (Coromines i Ramon Cid), i també amb institucions privades, com les Falles, que també col•laboraran en esta programació, concretament en la campanya de prevenció de l’assetjament sexual a les festes falleres.Amb això no només aconseguim iniciatives més potents, sinó que estes entitats actuen com altaveu de les campanyes que treballem conjuntament”.

 

 

Cal destacar també que enguany, des de l’àrea de Serveis Socials, s’ha volgut posar especial èmfasi a la dona i els mitjans de comunicació i la publicitat, i gran part de la programació estarà relacionada amb eixa temàtica. “Usar imatges estereotipades de dones, un llenguatge discriminatori, transmetre una imatge d’incapacitat o dependència de les dones, explotar el cos femení per a vendre un producte són exemples de publicitat sexista”, afirma la regidora. “La societat en general, pot extraure un aprenentatge, un exemples que no són els adequats cap a la igualtat. Cal construir un model de publicitat que siga intel·ligent i que respecte per igual a homes i dones”. És per això que des de l’Ajuntament, com a entitat que publicita, s’està revisant a fons i es duran a terme diverses accions per difondre una publicitat igualitària. A més també s’ha volgut fomentar dins la societat en general actituds crítiques davant la publicitat sexista que ajuden en eixa construcció d’un àmbit publicitari respectuós. Per això s’han programat dos accions amb eixa temàtica: el dia 7 a les 19:30 tindrà lloc el taller “Dona, publicitat i mitjans de comunicació”, i a partir del 20 de març, l’exposició “Imatges per pensar”, també relacionada amb la imatge de la dona als mitjans de comunicació.

Escudero ha aprofitat per fer un resum de la programació, destacant les diferents perspectives. Així, ha assenyalat que “volem tractar la igualtat de gènere des dels màxims punts de vista:- el punt de vista reivindicatiu, educatiu, sensibilitzador, amb les accions sobre la publicitat i la dona, – el més purament institucional, amb la lectura del manifest el dia 8 de març a l’Ajuntament, -la perspectiva cultural, amb l’exposició de llibres que prepararà la biblioteca municipal a partir del dilluns 6 de març,-des de l’àmbit més lúdic, on hem programat una obra de teatre per al mateix dia 8 de març, anomenada Mirta en espera. Obra còmica de gran qualitat, actualment en cartelera a Barcelona, amb excel•lents crítiques, escrita, dirigida i interpretada per una dona, Ángela Palacios. A les 20 de la tarde, gratuït i obert a tot el públic, -la vessant més participativa, amb la taula rodona «desmuntant els rols de gènere», proposada per la taula participativa d’igualtat i organitzada per al divendres 24 de març- i per últim, la part esportiva, amb la volta a peu de la dona el diumenge 26 de març. A més cal sumar el treball dels centres educatius de secundària que han treballat el tema de la igualtat amb l’ús de plataformes i tecnologies audiovisuals, gravacions de vídeos relacionats amb dona i esport, entrevistes, masculinitats igualitàries. Part d’este material vorà la llum el 8 de març”, ha conclòs la regidora.