Primer de Maig, Dia Internacional del Treball. Un dia per areivindicar els nostres drets laborals i socials. Un dia per recordar els màrtirs de Chicago que, el 1886, s’atreviren a demanar 8 hores de treball, 8 d’esbarjo i 8 de descans. I un dia, també, per a denunciar les polítiques de retallades sagnants dels governs de PSOE i PP que ens afecten hui.

Benicarló afronta, com la resta de poblacions de la nostra comarca, una situació endèmica de precarietat en el treball i el descens del poder adquisitiu de la classe treballadora. Les polítiques de falsa austeritat del PP estan afavorint en molts casos una situació límit on el risc d’exclusió social és cada vegada més elevat, i que prompte provocarà una fractura social entre les persones amb treball i les persones desocupades.

La nostra població mostra unes xifres preocupants. Al mes de març les dades oficials reflectien que quasi 3000 persones de Benicarló estaven aturades. Amb un 16,50% l’atur, a la nostra ciutat, marca uns percentatges que estan per damunt de la resta de la comarca, i fins i tot de la província. Les polítiques reformistes del PP han aconseguit reduir, durant el darrer trimestre, en 7 persones eixa població de persones sense feina. Tot un èxit!

El problema de l’Estat Espanyol no radica simplement en controlar el nivell de despesa per mitjà de retallades socials o amb l’augment brutal d’impostos en productes o serveis bàsics. El primer objectiu del govern de l’estat hauria de ser una lluita eficaç contra el frau fiscal i l’economia submergida, així com l’aplicació d’impostos sobre la riquesa i sobre les transaccions financeres o la retirada de l’ Amnistia Fiscal.

Cal un canvi real del model energètic i de protecció del medi ambient i defensar la compatibilitat del desenvolupament econòmic amb la sostenibilitat mediambiental i social davant la idea que ha volgut vendre el PP -i en ocasions també el PSOE- de què estos dos conceptes no són compatibles. La potenciació d’una nova indústria cooperativa de caràcter sostenible -i no un model basat únicament en la construcció- o la implantació de noves infraestructures, com el tantes vegades reivindicat Corredor Mediterrani, poden afavorir la generació de llocs de treball basada en una relació entre el progrés, la indústria i el medi ambient. Cal canviar les polítiques econòmiques imposades, basades únicament en retallades socials i laborals i que no es preocupen realment per l’economia.

Necessitem polítiques basades en incentivar a les PIMES per a la contractació o la producció, i el foment del treball intensiu en mà d’obra i baix en consum d’energia per a fer front a la principal preocupació de la ciutadania, trobar treball o mantenir el que tenen.

Coalició Compromís estarem presents en les diferents manifestacions que els sindicats han convocat per a l’1 de Maig per tal d’exigir un canvi radical de les polítiques econòmiques a nivell local, autonòmic, estatal, i europeu. Les mesures adoptades per a l’eixida a la crisi només ens estan passant factura als treballadors i treballadores. Compromís eixirà, una vegada més, als carrers en la defensa dels drets laborals i socials.